Zo lang duurt het voordat uw goede voornemen werkt
Maandag 15 januari 2018

Zo lang duurt het voordat uw goede voornemen werkt

Op 1 januari beginnen we vol goede moed aan onze goede voornemens. We breken sigaretten doormidden, gooien alle koekjes weg en trekken stoffige hardloopschoenen uit de kast. En dan is het een kwestie van volhouden. Hoe lang duurt het voordat we onszelf iets nieuws aanleren?

Eerlijk zeggen: hoe gaat ’t met uw goede voornemen? Is het gelukt om elke dag gezonder te eten? Of om meer te sparen? De kans is groot dat u ergens in de afgelopen weken een moment bedacht: ‘Laat maar zitten, het lukt toch niet’. Mocht het troost bieden: u bent zeker niet de enige.

Even geduld a.u.b.

Mensen zijn gewoontedieren. En stiekem kiezen we het liefst de makkelijke weg. Oh, en we willen ook niet te lang wachten op resultaat. Drie eigenschappen die het aanleren van nieuw gedrag niet makkelijker maken. Volgens onderzoek kost het tussen de 18 en 254 (!) dagen om nieuw gedrag aan te leren. Hoe lastiger het voornemen, hoe langer het duurt. Het aanleren van nieuwe eet-, drink- of beweeggewoontes kost overigens minimaal 66 dagen. Dat betekent dat u, als u op 1 januari bent begonnen, vanaf maart uw nieuwe routine in de vingers begint te krijgen.

Stap voor stap

Nog even doorbijten, dus. Wat kunt u doen om in de tussentijd tóch de moed erin te houden? Het kan helpen om uw grotere doel op te splitsen in kleine, concrete stapjes. Denk dus niet: ‘Ik wil meer sparen’, maar denk: ‘Ik stop met het abonnement op de krant / elke dag koffie kopen op het station / andere uitgaven waar ik helemaal niet blij van word, en zet dat geld elke maand op mijn spaarrekening.’

Wat doe ik als…

U wilt meer sparen, maar moet aan het eind van de maand tóch wat van uw spaarrekening snoepen omdat u geld tekort komt. Wat doet u dan? Het helpt om die situaties alvast voor te stellen en te bedenken hoe u daarmee omgaat. Misschien wordt het toch eens tijd voor een grondige analyse van uw inkomsten en uitgaven.

Is januari eigenlijk wel zo’n goede maand?

Het beste advies dat we u kunnen geven: begin met uw goede voornemens in september. Volgens De Volkskrant is dat de beste maand, omdat u dan uitgerust bent van de zomervakantie en genoeg energie heeft om uzelf te veranderen. En toegegeven, januari is natuurlijk al een koude, donkere maand waar we ons doorheen moeten slepen. Misschien toch maar weer uitstellen tot na de zomer, die goede voornemens…?

Lees ook:

Minder geld uitgeven? Zo deden deze mensen dat.

Zo lukt het wél om te sparen


Vrijblijvend contact met deze adviseur?

Hoogheuvel Advies

Hoogheuvel Advies in Berghem

Kerkstraat 60
5351 EB Berghem
Toon telefoonnummer
Toon e-mailadres
Toon openingstijden

Vraag een vrijblijvend gesprek aan bij Hoogheuvel Advies

Vul onderstaand formulier in dan bellen wij u binnen één werkdag voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Hoogheuvel Advies in Berghem
Kerkstraat 60
5351 EB Berghem
Toon telefoonnummer
Toon e-mailadres
Toon openingstijden
 
Velden met een * zijn verplicht
 
Op welk tijdstip kunnen wij u het beste telefonisch bereiken?
U ontvangt een bevestigingsmail. Lees meer over het verwerken van uw persoonsgegevens (PDF).