14 jaar na de gulden: kent u het joetje, de snip en de rooie nog?
Dinsdag 1 maart 2016

14 jaar na de gulden: kent u het joetje, de snip en de rooie nog?

Weet u het nog? Zo’n veertien jaar geleden begon u nu langzaam te wennen aan de euro. De eerste maand was dat nog lastig rekenen, want u betaalde met guldens en kreeg uw wisselgeld in euro's. Wie destijds met een kassa werkte zal er nog nachtmerries van hebben.

De meier is verleden tijd

Veertien jaar na de invoer, heeft de euro nog niet zulke mooie volkse bijnamen als dat guldens vroeger hadden. Knaken, kwartjes, dubbeltjes en stuivers gebruiken we eigenlijk niet meer. Ook het joetje (10 gulden), het geeltje (25 gulden), de meier of de snip (100 gulden) en de rooie rug (1.000 gulden) zijn helaas verleden tijd.

Minder liefde voor de euro

Het genootschap OnzeTaal heeft tien jaar na de invoering van de euro onderzocht of er al bijnamen voor de nieuwe munt bestonden. Het antwoord was kort en bondig: nee. Koosnaampjes komen pas als we de euro in ons hart gesloten hebben, en blijkbaar zijn we nog niet zo ver.

Oude guldens zijn geld waard

Heeft u nog ergens een jampotje met oude guldens? Guldenmunten konden tot 2007 omgewisseld worden voor euro’s. De oude nikkelen stuivers, kwartjes en rijksdaalder zijn inmiddels vrijwel niets meer waard. Hooguit wat een handelaar in oude metalen er voor geeft.Toch zijn er ook waardevolle exemplaren. Tot 1966 werden guldens en rijksdaalders namelijk uit zilver vervaardigd. De verzamelwaarde is meestal beperkt, tenzij de munten zeldzaam, puntgaaf of erg oud zijn. De zilverwaarde is echter prima: zo’n gulden is € 2 tot € 4 waard, een rijksdaalder € 4 tot € 7. Geen verkeerd rendement!

Euro’s voor uw geeltje

De oude guldenbiljetten kunt u nog gewoon wisselen voor euro's. U moet er voor naar het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank, te vinden in Amsterdam. Er worden nog heel wat biljetten aangenomen: zelfs de briefjes van vijf gulden, die al sinds 1995 niet meer geldig zijn. Oude biljetten kunnen tot dertig jaar na de laatste gebruiksdatum nog ingeleverd worden. Voor de laatste guldenbiljetten kunt u dus nog tot 2032 terecht.

Wist u dat…

  • Weet u de wisselkoers nog? Bij invoer was een euro 2,20371 gulden waard. Andersom was een gulden € 0,45378 waard.
  • Weet u nog welke twaalf EU-landen in 2002 overgingen op de Euro? Hiervoor is het ezelsbruggetje ding flof bips gebruikt, bestaande uit de eerste letters van alle deelnemende landen.
  • Inmiddels kun je met euro’s betalen in 19 lidstaten. Tijd voor een nieuw ezelsbruggetje! In 2011 kwam Genootschap OnzeTaal nog met sms ff bondige clips, maar sinds toetreden van Letland (2014) en Litouwen (2015) voldoet dit ezelsbruggetje niet meer.

Vrijblijvend contact met deze adviseur?

Van Haaren & De Roo Financieel Adviseurs

Van Haaren & De Roo Financieel Adviseurs in Renkum

Nieuweweg 1
6871 CA Renkum
Toon telefoonnummer
Toon e-mailadres
Toon openingstijden

Vraag een vrijblijvend gesprek aan bij Van Haaren & De Roo Financieel Adviseurs

Vul onderstaand formulier in dan bellen wij u binnen één werkdag voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Van Haaren & De Roo Financieel Adviseurs in Renkum
Nieuweweg 1
6871 CA Renkum
Toon telefoonnummer
Toon e-mailadres
Toon openingstijden
 
Velden met een * zijn verplicht
 
Op welk tijdstip kunnen wij u het beste telefonisch bereiken?
U ontvangt een bevestigingsmail. Lees meer over het verwerken van uw persoonsgegevens (PDF).